GSV, van 21 juni 1913, 110 jaar (2024)

De Goudse Sportvereniging (GSV) is met zijn 110 jaar na Olympia (1886 ) en Gouda (1906), de derde voetbalvereniging wat leeftijd betreft van de zes in Gouda. Dat leek Gouda Sportstad een mooi moment om met de club in gesprek te gaan en ook GSV vond dat aanvankelijk een goed idee. Maar recente ontwikkelingen deden voorzitter Fred Zorg besluiten van het gesprek af te zien. GSV is een kleine vereniging (een 100 leden) met weinig kader. Met de organisatie van de viering van het 110 jarig jubileum op 24 juni 2023 en het aangekondigde vertrek van veel selectiespelers in het vooruitzicht, noopte het bestuur keuzes te maken en haar tijd en aandacht uitsluitend aan het managen van deze zaken te besteden.

Het roemruchte GSV zal het komend seizoen niet meer in actie komen met een prestatief eerste elftal. De zaterdag vijfde klasser zag te veel spelers vertrekken en kan daardoor geen representatief elftal inschrijven. GSV keert daarmee na vier seizoenen terug naar uitsluitend recreatie voetbal met 4 elftallen. Die situatie bestond ook al vanaf 2011 (toen laatste in de 4e klas Zondag met 7 uit 22), totdat een aantal spelers van diverse andere Goudse clubs graag met elkaar wilden gaan voetballen, zonder grote verplichtingen, zoals maar 1x per week trainen. Zij vonden onderdak bij GSV. Dat is 4 seizoenen redelijk gelukt, met wat verschuivingen in de loop van de tijd, onder andere wegens corona en omdat deze spelers vaak al wat ouder waren. Trainer Dick Vleggeert heeft in die 4 seizoenen, waaronder 2 afgebroken wegens Corona, de leiding gehad. In het seizoen 2021-2022 werd het team nog 5e met 26-44, maar na de versterkte degradatie van het afgelopen seizoen (14e; 26-16) was de pijp kennelijk leeg en keerden de meeste nog actieve spelers terug naar hun oorspronkelijke verenigingen.

In navolging van onder meer VVSB (Zat.), VOB, KSD Marine en Bodegraven verdwijnt er daardoor wederom een ploeg uit het standaardvoetbal.

Door Gerrit Schinkel

(ook gepubliceerd in Kontakt/Goudse Post van 28 juni 2023)

Op 21 juni jl. bestond GSV precies 110 jaar. Een respectabele leeftijd en hiermee is GSV na Olympia (1886) en Gouda (1906) de oudste Goudse voetbalvereniging. Afgelopen zaterdag werd dit jubileum, georganiseerd door voorzitter Fred Zorg, Dick Vleggeert en Rik Brem, feestelijk gevierd. Geen groot en duur feest, maar gewoon een gezellige herdenking. Er was o.a. een ontbijt, een tentoonstelling met oude foto’s, plakboeken met krantenknipsels en diverse jubileumboeken. Oude en glorieuze tijden herleefden.

GSV mag dan een paar weken geleden zijn afgedaald naar de 5e klasse, het verleden was roemrucht. De hoogtijdagen waren in de jaren ’60 van de vorige eeuw met als hoogtepunt het kampioenschap van de 2e klasse en promotie naar de 1e klasse in 1967. De oudere voetbalfans herinneren zich ongetwijfeld de levensgevaarlijke tandem Piet de Jong en Cees Brem, doelman Ton Everling, Piet de Brok, Nico Schouten, Puck Noorlander en ‘kleine’ Gerrit Bogaard.

Als voetbalverslaggever heb ik veel wedstrijden van GSV voor de radio verslagen. Dan komen namen als Renke Prevo, Remco Anker, Chris Langeveld, Ron Branderhorst, Richard van Grieken, Leen Swanenburg, Michel Kradolfer, Leon van Golden, Marco Bouwmeester, Glen Telusa, Theo van Eck, Mario de Lange, Ferry Christ, Dick Vleggeert en doelman Dido Havenaar weer voorbij. De legendarische voorzitter Leen Bik, soms in gezelschap van zijn schoonzoon, de in 1989 op 32-jarige leeftijd overleden profwielrenner Bert Oosterbosch.
Op de fotowand in de kantine zag ik ook een foto van de beslissingswedstrijd tussen UNIO en GSV. Op een zomerse donderdagavond deed ik met collega Jørgen Veldman live verslag van deze kampioenswedstrijd. Gezeten boven op het dak van de kantine van UNIO! GSV won met 0 – 1 door een doelpunt van Manolito van de Want.

Dat waren nog eens tijden. In 2011 stopte GSV met prestatievoetbal op zondag en leek het einde GSV in zicht. Maar onder de bezielende leiding van voorzitter Fred Zorg bleef men er in geloven. In 2019 herrees de club en ging op zaterdag prestatief spelen. Maar GSV bevindt zich nu helaas weer in moeilijke tijden. Ik ben benieuwd wat het 111e levensjaar brengt.

Andere artikelen op Gouda Sportstad over GSV

  • GSV – Gouda Sportstad
  • GSV1967.pdf (goudasportstad.nl)
  • PietdeJong.pdf (goudasportstad.nl)
  • Puck-Noorlander.pdf (goudasportstad.nl)
  • Jan-Schouten.pdf (goudasportstad.nl)
  • GSV-Bodegraafsestraatweg.pdf (goudasportstad.nl)
  • De Prevo’s: een leven lang in het teken van de bal – Gouda Sportstad
  • Piet de Jong leerde voetbal met kullen en metsen – Gouda Sportstad
  • Cees Brem: sublieme technicus met grillen en nukken – Gouda Sportstad
  • Oud Goudse voetballers bijeen (24 juni 2009) – Gouda Sportstad

Gerelateerd

GSV, van 21 juni 1913, 110 jaar (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5661

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.